2021-02-15 18:15:00

Čuvajmo (mentalno) zdravlje!

Dragi učenici i roditelji,

Ovaj tjedan obilježava se 14. Tjedan psihologije u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva pod sloganom: Čuvajmo (mentalno) zdravlje!

Bez mentalnog zdravlja nema zdravlja. To jasno definira Svjetska zdravstvena organizacija.

Prošla 2020. godina nam je  pokazala koliko je važno brinuti o mentalnom zdravlju. Zato što mentalno zdravlje predstavlja osobne resurse za svakodnevni život, utječe na to kako se nosimo sa svakodnevnim stresovima, kako se osjećamo i razmišljamo, pomaže nam da (p)ostanemo snažniji i zadovoljni sobom i svojim životom, te da se uspješno oporavljamo od emocionalnih teškoća i kriza. (HZJZ, 2015.) Dakle, mentalno zdravlje predstavlja resurse za nošenje i s onim što nam je donijela 2020. godina. A ona nam je donijela i korona krizu, i krizu koju su uzrokovali potresi. Socijalna izolacija i traumatski događaji kojima smo bili (i jesmo) izloženi predstavljaju velike izazove za naše mentalno zdravlje. A ako se u njega ne ulaže sustavno i značajno, vjerojatnije je da će lakše biti narušeno uslijed teških životnih događaja.

 

Preporučamo vam da o ovoj temi pročitate članak objavljen na stranici Zagrebačkog psihološkog društva:

ZAŠTO JE BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU GRAĐANA ODGOVORNOST DRŽAVE, A NE SAMO POJEDINCA? – Zagrebačko psihološko društvo (zgpd.hr)

Brinite o mentalnom zdravlju!

Pripremila: psihologica


Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska