2020-02-18 19:01:00

Započele besplatne pripreme za državnu maturu Savjetovališta Lanterna

BESPLATNE PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU SAVJETOVALIŠTA LANTERNA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od samog početka održavanja državne mature u Hrvatskoj učenici pokazuju da se kroz redovito školovanje ne mogu dovoljno kvalitetno pripremiti za polaganje državne mature i da je velikom broju učenika potrebna dodatna pomoć. Pohađanje priprema za državnu maturu je veliki izdatak za obitelj, stoga takve pripreme mogu osigurati samo učenici boljeg socio - ekonomskog statusa.

Rezultati na nivou R. Hrvatske pokazuju da je Hrvatski jezik jedan od najzahtjevnijih nastavnih predmeta na državnoj maturi.

Ispit se sastoji od dva dijela koja će se ove godine polagati subotom: esejski dio 16. svibnja, a test 13. lipnja. Osim promjene datuma održavanja ispita, još jedna novost uvedena je u provedbu ovog ispita.  Taj novitet odnosi se na esejski dio ispita na kojem učenik ne mora ostvariti bodove jednake ili veće od praga prolaznosti kako bi uspješno položio Hrvatski jezik na maturi. Međutim, test  koji obuhvaća gramatiku i povijest književnosti i dalje mAora biti napisan za minimalnu prolaznu ocjenu (dovoljan) kako bi predmet bio položen.

Kako na području Makarske pripreme iz Hrvatskog jezika nisu organizirane izvan škole, a maturanti često odlaze u Split i Zagreb što mogu priuštiti samo rijetki,  Savjetovalište Lanterna je prije četiri godine započelo s pripremama, koje su za sve učenike bile besplatne, a mi smo se trudili osigurati sredstva iz različitih natječaja.

Dakle, od 2017. g., već četvrtu godinu za redom Savjetovalište Lanterna organizira besplatne pripreme državne mature iz Hrvatskog jezika s ciljem da se maturantima makarskih srednjih škola olakša pripremanje gradiva i smanji nepotreban stres u situaciji koja im je važna za planiranje budućnosti.

Možemo reći da već imamo dobro iskustvo u provođenju ove aktivnosti, da je svake godine nastojimo unaprijediti što potvrđuje veliki interes maturanata.

Ponosni smo što smo kvalitetno realizirali ovaj projekt o čemu svjedoče i sami učenici koji su u svojim evaluacijama dali najviše ocjene pripremljenosti i stručnom znanju profesorica, te organizaciji i korisnosti ovih priprema. Lani je kroz pripreme prošlo 80-ak učenika.

Stoga nas, ni ovu godinu, nakon provedene ankete među učenicima završnih razreda obje srednje škole, nije iznenadio još veći interes učenika za pripreme (108 učenika). Posebno nam je drago što su se učenici strukovnih zanimanja prijavili u velikom broju.

Pripreme za državnu maturu su započele ove subote, 1. veljače 2020.

I ovu godinu pripreme  vodi profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Antonija Vuletić, uz koordinaciju psihologinje, profesorice Sanje Puharić, a održavat će se, s dopuštenjem ravnatelja Slavka Gudelja,  u SŠ fra Andrije Kačića Miošića.

Pripreme za državnu maturu planiramo realizirati kroz  12 susreta, svake subote (od 9 do 12,30 sati) do konca travnja, unutar kojih planiramo analizirati većinu književna djela koja se nalaze na popisu eseja za državnu maturu i temeljito proći jezični dio gradiva. Nastojat ćemo sve polaznike detaljno uputiti u sadržaje ispitivanja koji će se naći na državnoj maturi, razviti im potrebne vještine i ponoviti s njima stečena znanja – kazala nam je voditeljica.

Kao organizatori, iskreno se nadamo se da ćemo i ove godine ostvariti temeljni cilj: ojačati samopoštovanje  i smanjiti strah od neuspjeha što su važni čimbenici pri polaganju ispita te da ćemo potaknuti u učenicima volju za daljnjim učenjem i kvalitetnijim pripremanjem državne mature.

Mišljenja smo da smo na ovaj način omogućili izjednačavanje prilika svim maturantima za ostvarenje boljeg uspjeha na državnoj maturi, a samim time i omogućili lakše upisivanje željenih studija.

Napominjemo da vjerujemo da će i ovogodišnji projekt  Savjetovališta  Lanterna priprema za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika biti podržan od Grada Makarske; ove godine u okviru projekta Jednake mogućnosti za sve.

 

Sanja Puharić, prof., psihologinja

predsjednica Savjetovališta Lanterna

 


Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska